Kotitaloudet voivat viedä kaikki käytöstä poistuneet sähkö- ja elektroniikkalaitteet keräyspisteisiin maksutta. Pisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kierratys.info tai oman jäteyhtiön kotisivuilta. Mikäli laite toimii, kannattaa sitä tarjota kierrätyskeskuksiin tai antaa lahjoituksena eteenpäin.
Myös osa kaupoista vastaanottaa käytettyjä laitteita (kts. Mihin vanhan laitteen voi palauttaa?).
Vanha laite tai lamppu pitää palauttaa aina ilman pakkausta, niin SER-keräyspisteisiin kuin myymälöihinkin. Lamppuja tulee käsitellä varoen, jotta ne eivät rikkoutuisi.
Käytöstä poistuneita sähkö- ja elektroniikkalaitteita vastaanottavat sekä erikoiskaupat että päivittäistavarakaupat. Se, millaisia laitteita kaupat vastaanottavat, riippuu sekä laitteen että myymälän (myyntipinta-alan) koosta.
Kaupan vastaanotossa laitteet jaetaan koon mukaan kahteen ryhmään.
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 senttimetriä kuluttaja saa palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta seuraavan tyyppisiin myymälöihin:
Myymälän koolla tarkoitetaan vakituisessa liiketoimintakäytössä olevaa myyntipinta-alaa.
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 senttimetriä kuluttaja saa siis palauttaa mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen.
* Päivittäistavarakaupalla tarkoitetaan kauppaa, jonka myynnistä pääosa on elintarvikkeita.
* Erikoiskaupalla tarkoitetaan kauppaa, joka myy erikoistavaroita (kestokulutustavaroita); esimerkiksi kodintekniikkaliikkeet, huonekaluliikkeet, rautakaupat.
Pienten myymälöiden mahdollisuus kerätä ja säilyttää sähkö- ja elektroniikkalaitteita turvallisesti on rajallinen.
Pienet sähkö- ja elektroniikkalaiteromut (ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm) saa palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta vähintään 1000 m2 päivittäistavarakauppoihin ja vähintään 200 m2 erikoiskauppoihin. Tätä isompien laitteiden palautus kauppaan edellyttää uuden vastaavan laitteen ostoa.
Käytöstä poistuneet laitteet voi edelleen palauttaa maksutta ja ilman ostovelvoitetta SER-keräyspisteisiin, jotka löytyvät sivulta www.kierratys.info. Pisteitä on yli 400 kautta maan.
Isommissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (muu SER) vanhan laitteen vastaanottovelvoite kaupalla on vain silloin, kun asiakas ostaa vastaavan uuden laitteen. Sen sijaan sekä sähköhammasharja että partakone ovat yleensä pien-SERiä, jotka saa palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta vähintään 1000 m2 päivittäistavarakauppoihin ja vähintään 200 m2 erikoiskauppoihin.
Edellä mainittuja pinta-alarajoja pienemmillä myymälöillä ei ole lakisääteistä pienen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun vastaanottovelvoitetta edes silloin, kun kuluttaja ostaa myymälästä uuden laitteen.
Lain mukaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromuja ei saa heittää sekajätteeseen. Pienistäkin laitteista saadaan talteen kierrätettävää materiaalia, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistuksessa.
Laitteet kuljetetaan käsittelylaitoksiin, joissa niistä poistetaan ensin vaaralliset aineet. Sellaisia ovat esimerkiksi elohopea ja lyijy. Sen jälkeen laitteista erotellaan uudelleen käytettävät materiaalit: lasi, metalli ja muovi. Näistä kaikista saadaan uusia tuotteita tai ne voivat olla osa uutta tuotetta.
Käsittelylaitoksesta ehjä laite voi myös päätyä tarkistuksen jälkeen myytäväksi.
Kaikki virallisiin keräyspisteisiin tai kauppoihin tuodut laitteet käsitellään ensisijaisesti Suomessa. Tuottajayhteisöt tekevät yhteistyötä yhdeksän kotimaisen käsittelylaitoksen kanssa, samoin joidenkin kierrätyskeskusten sekä tukityöllistettyjen voimin toimivien toimintakeskusten kanssa.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteita kerätään kauppakohtaisesti erilaisiin astioihin. Varmista muistia sisältävää laitetta palauttaessasi, että kaupassa on lukollinen tai sinetöity tietoturvallinen data-SER -keräysastia.
Data-SER –keräysastia kuljetetaan käsittelylaitokseen sinetöitynä. Käsittelylaitoksella sinetti avataan kontrolloidusti ja laitteiden muistikapasiteettia sisältävät komponentit tyhjennetään tai murskataan.
Energiansäästölamput sisältävät jonkun verran elohopeaa, joten lampun rikkoutuessa kannattaa olla varovainen.
Kun kylmä lamppu särkyy, elohopea jää lasin pintaan pisaroina, amalgaamina tai elohopea/rautakerroksena lasipalasissa. Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei kuitenkaan ole vaarallista (lähde: www.lampputieto.fi)
Rikkinäistä energiansäästölamppua ei saa palauttaa kauppaan. Ne pitää viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen kannellisessa astiassa. Tarkista lähin vaarallisen jätteen vastaanottopaikka sivulta www.kierratys.info.
Vastuu kodintekniikan jätehuollosta kuuluu laitteiden maahantuojille ja valmistajille. Nämä yritykset ovat muodostaneet tuottajayhteisöjä, jotka käytännössä huolehtivat keräyksestä ja kierrätyksestä. Virallisiin keräyspisteisiin ja kauppoihin tuodut laitteet käsitellään ensisijaisesti Suomessa.
Toiminta rahoitetaan kierrätysmaksuilla, jotka on sisällytetty tuotteiden myyntihintaan. Näin kuluttaja voi veloituksetta viedä vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteensa SER-keräyspisteisiin (www.kierratys.info). Vuodesta 2013 alkaen käytöstä poistuneita sähkö- ja elektroniikkalaitteita on otettu vastaan myös osassa kaupoista.